Experti asociaţi

Dr. Antonio Amuza
Domenii de expertiză: sociologie, comunicare, politici publice

Antonio Amuza este profesor asociat al Universității din București, membru fondator al start-up-ului MAD Intelligence, think tank de business intelligence și sociolog la Institutul Român pentru Evaluare și Strategie. Antonio Amuza este doctor în sociologie din 2016, pe tema domeniul sociologiei autenticității, ramură desprinsă din studiul stereotipurilor și prejudecăților ca forme de construcție socială și impact comunitar.

 

David Baltaretu

David Băltărețu
Domenii de expertiză: libertate religioasă, studii religioase, istorie, teologie

David Băltărețu este teolog ortodox, istoric și jurist cu studii de licență și master la Universitatea Ovidius din Constanța, la Universitatea Rovira i Virgili din Tarragona (Spania) și la Universitatea Publică de Navarra (Spania), unde în prezent își pregătește teza de doctorat în drept cu tema: Statutul juridic al Bisericii Ortodoxe în Regatul Spaniei.

De asemenea, are studii în teologie catolică, efectuate la Institutul Superior de Știinte Religioase San Fructuós de Tarragona al Arhidiocezei de Tarragona.

Este membru al Grupului de Cercetare de Drept Public în materie de Imigrație și Multiculturalitate al Universității Publice de Navarra, precum și al proiectului de cercetare Statutul Bisericii Ortodoxe în Spania: Autonomie și limite al Institutului I-Communitas al aceleiași universități.
În trecut, a mai participat la proiectul de cercetare științifică Biserica ortodoxă și dinamica comunitară a rezidenților români din Catalonia: o analiză a rețelelor, în domeniul sociologiei religiilor, derulat la Universitatea Rovira i Virgili din Tarragona.

A susținut mai multe prelegeri despre libertatea de credință și libertatea de conștiință la mai multe centre universitare din Spania și România. De asemenea, a publicat diverse articole și studii despre domeniul libertății religioase în diferite reviste de specialitate din Spania și Italia.

 


Dr. Ionuț Mavrichi
Domenii de expertiză: sociologie, teologie şi relatii internationale

Ionuț Mavrichi este teolog și doctor în sociologie, specializat în socilogia religiei și drepturile omului. Este cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București.

 

Catalin Buciumeanu

Cătălin Buciumeanu
Domenii de expertiză: geopolitica religiilor, filosofie, relații internaționale

Este președinte al Asociației pentru Tehnologii Avansate, fondator al Centrului de Strategii Avansate, Coordonator al Programului de Intelligence Economic Internațional – Academia de Studii Economice, Facultatea de Relații Internaționale, Lector asociat al Colegiului Național de Apărare 2013-2017, Lector asociat al Institului Diplomatic în perioada 2009-2011, Lector asociat al Centrului de Pregatire Profesională în Cultură, Ministerul Culturii 2009-2011, Consilier în cadrul Departamentului Cultură și Culte al Administrației Prezidențiale în perioada 2005-2011, Master în Istoria şi circulaţia ideilor filosofice – Facultatea de Filozofie, Universitatea București

 

 

dr. Liana Andreea Ionita - FoRB Romania

Dr. Liana Andreea Negoiță
Domenii de expertiză: relații internaționale și politică externănă

Dr. Liana Negoita este expert în probleme de apărare și securitate națională și internațională. În prezent este șefa Secției NATO a Ministerului Apărării Naționale. În 2019 a fost numită secretar de stat responsabil de implementarea parteneriatelor strategice ale României în cadrul cabinetului vicepremierului. Anterior, din 2015 până în 2018, a fost și consilier pentru afaceri internaționale al ministrului apărării naționale. De asemenea, a lucrat într-un mediu internațional, la Divizia Operații a Cartierului General al NATO din Bruxelles, în 2013.

Deține un doctorat în științe politice (2015), un master în relații internaționale (2012) și un BA în științe politice, secția franceză (2010) de la Universitatea din București, Facultatea de Științe Politice. De asemenea, a urmat mai multe cursuri la Institutul de Studii Politice din Bordeaux, în 2009, la Universitatea Galatasaray din Istanbul, în 2010, și la Institutul Diplomatic Român din București, în 2011 și 2012. În perioada 2014-2015 a fost Fellow la Academia Română, Filiala Iași.

Principalele sale interese de cercetare sunt în domeniile securității și apărării, cu un accent special pe problemele legate de amenințările majore la adresa securității internaționale și naționale, o perspectivă mai largă asupra conceptului de securitate și componenta de apărare a Parteneriatelor strategice ale României.

Ciprian Negoita

Dr. Ciprian Negoiță
Domenii de expertiză: științe politice, comunicare, politici electorale

Ciprian Negoiță este consilier parlamentar la Senatul României și fost cercetător la Academia Română. Are BA (2010), MA (2012) și PhD (2015) în știinte politice de la Universitatea din București și Institutul de Studii Politice, Universitatea din Wroclaw, Polonia. Preocupările sale academice se concentrează pe starea democrației, teoria și practica democrației, securitatea națională și istoria conceptuală. A publicat mai multe articole științifice în reviste naționale și internaționale.

 

Cosmin Aldea

Cosmin Aldea
Domenii de expertiză: sociologie, comunicare, administrație publică

Cosmin Aldea este sociolog cu experiență în relații publice, campanii politice și administrație publică.

 

Petrica Iulian Babatie

Dr. Petrică Băbătie
Domenii de expertiză: psihologie, istoria religiilor, resurse umane

Petrică Băbătie este psiholog clinician cu drept de liberă practică, acreditat de Colegiul Psihologilor din România. Este doctor în Teologie, domeniul Istoria religiilor, cu teza Experiența religioasă a regimurilor totalitare: fascismul și comunismul, la Universitatea din Bucureşti, licențiat și absolvent de studii masterale, în teologie și psihologie organizatională și resurse umane. Desfasoară activități antreprenoriale și lucrează în mediul corporate.

 

Madalina Guiu

Mădălina Guiu
Domenii de expertiză: drept, administrație publică, public affairs

Mădălina este un tânăr profesionist cu o bază academică solidă dobândită prin absolvirea Facultății de Drept și a Facultății de Administrație și Management Public, studii pe care le-a continuat cu un master în același domeniu. Și-a început cariera prin organizarea unor programe și module de training în comunicare, continuate cu internship-uri în instituții publice și private, precum: Camera Deputaților, Expert Forum, IAF London, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 și ELSA București.

 

Christian Comsa

Christian Comșa
Domenii de expertiză: politici publice, educație, studii religioase

Christian Comșa este licențiat în teologie, științe juridice și pedagogie. Este Președintele Asociației Școlilor Particulare din România și Director al Școlii Germane Fridolin din Municipiul București. Consilier formator al Agentiei Romane de Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar, Christian Comșa este implicat de 14 ani în procesul de elaborare a politicilor educaționale în domeniul formării profesionale a adulților și în sistemul educațional preuniversitar.

Nicolae Drăgușin
Domenii de expertiză: teologie, științe juridice, antisemitism

 

Ciprian Gheorghe-Luca

Ciprian Gheorghe-Luca
Domenii de expertiză: teologie publică, libertate religioasă

Ciprian Gheorghe-Luca este directorul Liceului Teologic Penticostal „Emanuel” din București, unde predă discipline teologice de specialitate, și pastor al Centrului Creștin „Emanuel” din București. Licențiat în teologie penticostală pastorală și didactică al Institutului Teologic Penticostal din București, a urmat apoi cursurile de pregătire doctorală ale Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, iar în anul 2015 a efectuat un stagiu de cercetare doctorală în teologie morală, ca bursier CEEPUS al Universității din Viena, în cadrul Facultății de Teologie Catolică. În prezent este doctorand în teologie penticostală publică la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad (Școla doctorală interdisciplinară) și lucrează la o teză intitulată “Communio Sanctorum. Către o teologie penticostală a vieții publice”. Interesele sale de cercetare cuprind valențele etice și sociale ale sfințeniei Bisericii, dimensiunea publică a credinței creștine și contribuția creștinilor la binele comun.

 

Daniel Nica

Dr. Daniel Nica
Domenii de expertiză: etică, filosofie,teologie

Daniel Nica este lector asociat la Universitatea din Bucureşti unde predă Etică. Este doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti şi licenţiat în filosofie, respectiv în teologie, al aceleiaşi universităţi. În 2012 şi în 2015, a fost invitat ca cercetător invitat la Universitatea din Oxford. A publicat două cărţi (Pastila roşie. Eseu despre moralitate şi fericie, 2015 şi Etică fără Principii. Generalism şi Particularism în filosofia morală cotnemporană). A publicat, de asemenea, mai multe articole ştiinţifice pe teme de etică, filosofia religiei sau istoria filosofiei moderne.

 

 

dr. Alexandru Ojica - FoRB Romania
dr. Alexandru Ojică
Domenii de expertiză: teologie, jurnalism, științe ale comunicării

Dr. Alexandru Ojica este doctor în teologie, cu lucrarea “Învățătura hristologică și mariologică reflectată în teologia sfântului Ioan Casian” în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘’Iustinian Patriarhul‘’ din București.

A absolvit și Facultatea de Litere, Departamentul Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Univeristatii Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Din 2015 locuiește în Franța și este redactor al revistei Apostolia și responsabil media și comunicare al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Alături de Iulia Badea-Gueritee, a coordonat volumul “Dialogul religiilor în Euopa Unită ». (Editura Adenium, Iași, 2015).

 

preot Cosmin Santi

dr. Cosmin Santi
Domenii de expertiză: Drept canonic, Teologie, Științe Juridice, libertatea religiei, educație religioasă

Cosmin Santi este teolog, doctor în teologie la Universitatea din București și doctorand în drept la Academia Română, Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu”. Este cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Educației din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște.Este membru în mai multe societăți și asociații profesionale, precum: Society for the Law of the Eastern Churches din Viena, Asociaţia Română de Știinţe Penale, Asociația Română de Drept și Afaceri Europene (ARDAE), Asociația Română de Filozofie a Dreptului, Comisia Naţională a Patriarhiei Române pentru Curriculumul Disciplinei Şcolare Religie, Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative din România și Corpul Național de Experți în Management Educațional.

Este autor a mai multor cărți, articole și studii de specialitate și a participat la o serie de conferințe naționale și internaționale.

 

Radu Zidaru

Radu Zidaru – Vizualizare CV
Specializat în teologie și științe juridice.

Domenii de expertiză: Drept canonic, Teologie, Științe Juridice, libertatea religiei, educație religioasă

Din 2020 membru al Centrului de Studii Nomocanonice al Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.
Din 2019 – avocat în cadrul Baroului București.

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

2 days ago

Catalin Raiu #forb

Am participat împreună cu Csaba Asztalos, președintele CNCD, la emisiunea moderată de Tiberiu Nica cu tema: Libertatea religioasă în pandemie #FreedomOfReligion #FoRB #FoRBRomania
fb.watch/9vFmmZ96zi/
...

3 days ago

Catalin Raiu #forb

Marking the International Day for Tolerance, #ODIHR is publishing its hate crime data for 2020.

The 2020 data contain information provided by participating States, civil society and international organizations. This includes official data reported by 42 states, including disaggregated official hate crime statistics for 36 countries.

The data also include information on hate incidents in 46 participating States, as reported by 136 civil society groups, UNHCR and OSCE missions. These contributions amount to 7,181 hate incidents, including 3,173 disaggregated statistical incidents and 4,008 descriptive incidents.
#FreedomOfReligion #FoRB #OSCE
hatecrime.osce.org/hate-crime-data?year=2020-
...

Marking the International Day for Tolerance, #ODIHR is publishing its hate crime data for 2020.

The 2020 data contain information provided by participating States, civil society and international organizations. This includes official data reported by 42 states, including disaggregated official hate crime statistics for 36 countries.

The data also include information on hate incidents in 46 participating States, as reported by 136 civil society groups, UNHCR and OSCE missions. These contributions amount to 7,181 hate incidents, including 3,173 disaggregated statistical incidents and 4,008 descriptive incidents.  
#FreedomOfReligion #FoRB #OSCE
https://hatecrime.osce.org/hate-crime-data?year=2020-

4 days ago

Catalin Raiu #forb

Viața religioasă a fost uitată și-n acest program de guvernare. Cultele religioase sunt menționate doar accidental acolo unde statul are nevoie de legitimitatea politică a Bisericii (ex: campania de vaccinare și pactul național de solidaritate). Bisericii i se cere să gireze cu legitimitatea ei politicile statului, este văzută ca subiect al guvernării, nu și ca obiect, în ciuda faptului că în România 🇹🇩 peste 99% din populație își declară calitatea de membru al unui din cele 18 culte religioase.
Statul e interesat de ce poate FACE Biserica pentru societate, nu de ceea ce ESTE Biserica în societate. Ca și în perioada de debut a pandemiei, statul pare interesat de instrumentalizarea politică a cultelor religioase, nu de modalitatea în care libertatea religioasă ca drept fundamental al omului este structurată și detaliată în politici publice.
Tot risipită printre rânduri, „#religia” este asociată cu minoritățile naționale doar ca justificare democratică a corporatizării deciziei politice nu pentru a armoniza relația dintre drepturile fundamentale sau coordonarea de politici publice inclusiv în zona dialogului interreligios și interconfesional.
Nu e întâmplătoare această lipsă de interes dublată de o lipsă acută de expertiză pe domeniul relației stat-culte având în vedere că în ultimii 2 ani am asistat deopotrivă la decizii stângace privind restricționarea vieții religioase în pandemie sancționate de Curtea de Apel din București, la o lipsă acută de comunicare și mai ales la absența unui cadru predictibil care să guverneze relația dintre stat și culte în beneficiul întregii societăți prin intermediul libertății religioase.
Dincolo de aceste lucruri, pandemia ne-a arătat că, față de multe țări din Uniunea Europeană 🇪🇺, relația stat culte din România suferă de câteva patologii:
1. Nu e normată de principiul libertății religioase, ci e mai degrabă corporatizată pe rețete interbelice sau comuniste;
2. Nu aveam o strategie națională care să acopere intențiile publice referitoare la viața religioasă; așadar, nu există o predictibilitate în privința politicilor publice;
3. E bazată pe înțelegeri informale, tăinuite și exclusiviste, nu articulată într-o platformă de comunicare transparentă și incluzivă care să implice toți actorii legitim interesați, așa cum recomandă #OSCE și cum practică țări precum Marea Britanie🇬🇧;

Nici în acest program de guvernare nu avem nici măcar un angajament formal de respectare a principiilor care guvernează viața religioasă în Europa: libertatea religioasă, autonomia cultelor (pusă sub semnul întrebării în pandemie și reparată doar parțial de instanța de judecată), predictibilitate, subsidiaritate și transparență decizională.
Absența referințelor la religie/culte în programul de guvernare nu face decât să țină țara noastră la distanță de bunele practici europene, în proximitatea nostalgiilor non-democratice și într-o indiferență malignă față de libertatea religioasă.
...

Comment on Facebook

Observații corecte, domnule Raiu. Mi-ar plăcea tare mult dacă pe lângă termenul „culte” ar apărea în comentariile dumneavoastră și termenii „asociații religioase” și „grupuri religioase”, întrucât nu toți cei peste 99% dintre credincioși fac parte din cele 18 culte din România. Și credincioșii din asocieri și grupări religioase mai mici sunt importanți și s-ar bucura să se știe considerați așa. Nu mă îndoiesc de faptul că dumneavoastră așa îi vedeți, de aceea și apreciez luările dumneavoastră de poziție în favoarea libertății religioase, doar că mi-ar plăcea să văd afirmată mai des această realitate. Pentru că, da, și eu fac parte dintr-o astfel de asociație. În rest, mă rog ca libertatea în Cristos să mai fie însoțită de libertatea pentru Cristos, măcar așa cum a fost la începutul lui 2020. Doamne, ai milă!

Biserica este la etc, contează doar atunci când se caută vinovați, ca să fie arătată cu degetul...

View more comments

7 days ago

Catalin Raiu #forb

Dezbatere despre relația dintre creștinism și drepturile omului #FoRB #LibertateReligioasa #FreedomOfReligion
www.youtube.com/watch?v=-iy7x52oNGQ
...

Dezbatere despre relația dintre creștinism și drepturile omului #FoRB #LibertateReligioasa #FreedomOfReligion
https://www.youtube.com/watch?v=-iy7x52oNGQ

Comment on Facebook

Discutiile de la noi reflecta o abordare libertariana simplista gen consensul de la Washington, adica mult mai productiv ar fi daca am incerca sa iesim putin din schema, mai ales ca venind dintr o lume a obstii si a dreptului de folosinta, mai pastram reflexe care nu se pupa cu legalismul si individualismul occidental (ceea ce nu e rau, e rau mai curand ce am facut din ele, p fi citati destui in genul E Ostrom) si atunci de ce Plus ca prea mult multe, de ex discutiile din zona comunitariana, care tind spre o abordare pozitiva a dreptului drepturilor mai curand decat universala in sensul consacrat de rationalismul iluminist (gen joseph ratz, john gray etc), ne scapa quasi integral, ca sa nu mai vorbesc de baietii din uk ca J Milbank si compania, care au lansat o critica sustinuta din anii 90 a liberalism lui (post liberalism) de pe pozitii teologice Ca idee academic.oup.com/ojlr/article-abstract/1/1/203/1547656?redirectedFrom=PDF

View more comments

Load more

#NeverAgain #FoRB #FoRBRomania ...

Celebrating Queen’s Birthday 🇬🇧 ...

Warm wishes to the Jewish Community celebrating #RoshHashanah this weekend! May it be a year of peace and health! Shana Tova, Happy New Year! #FoRB #freedomofreligion #FoRBRomania ...

#FoRB #FoRBRomania #CatalinRaiu #religiousfreedom ...

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

Află ce e nou