Christian Comşa

Christian Comsa - Expert FoRB România

Christian Comşa

Expert asociat


Despre mine

Specializat în teologie și științe juridice.

educație
training
management
religie

Educație (DD, PhD, MA, MTheol, BTheol)

2017

Perioada 2015-2017

Master (MA) în Managemant Educațional la Facultatea de Științe ale Educației, UCDC București
2015

Perioada 2012-2015

Licență (BA) în Științele Educației, Pedagogia învățământului primar și preșcolar la Facultatea de Științe ale Educației, UCDC București
2010

Perioada 2010-2013

Studii doctorale (PhD cadidate) Şcoala Doctorală de Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti
2010

Perioada 2009-2010

Master (MA) în Relaţii Internaţionale la Institutul Diplomatic Român, Ministerul Afacerilor Externe
2009

Perioada 2007-2009

Mater (MTheol) în Teologie, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea Bucureşti
2008

Perioada 2004-2008

Licenţă (LLB) în Știinţe Administrative şi juridice la Facultatea de Drept, UCDC Bucureşti
2007

Perioada 2003-2007

Licență în Teologie (BTheol) la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea din București

Experiență profesională

2021

Perioada 2019-prezent

2021

Perioada 2011-prezent

Directorul Școlii Gimnaziale Fridolin, Municipiul Bucureşti
2012

Perioada: 2009-2012

Consultant, formator și manager de proiect în cadrul S.C. FiaTest S.R.L., Municipiul Bucureşti
2010

Perioada: 2008–2010

Director responsabil cu coordonarea activităţilor de formare şi consultanţă ale Institutul Român pentru Educaţie şi Calitate Europeană – I.R.E.C.E., Municipiul Bucureşti
2009

Perioada: 2007–2009

Profesor de religie la Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice „I.N. Socolescu”, Municipiul Bucureşti

Expert în proiectele cu finanţare europeană:

martie 2010 – ianuarie 2012: POSDRU, expert tehnic în cadrul proiectului „Implementarea şi

validarea Cadrului Naţional al Calificărilor (CNC): de la calificări la programe de formare

profesionala continua (FPC) – CNC-FPC”

2010: POSDRU, expert tehnic în cadrul proiectului „Asigurarea Calităţii în sistemul de formare profesională din România – CALISIS”

2010: LdV – WBL TOI – Work Based learning Quality Assurance Good Practices

2011 – 2012: POSDRU, expert tehnic al ARACIP în cadrul proiectului „Calitate în managementul unităţii şcolare”

2013: POSDRU, expert tehnic al ARACIP în cadrul proiectului ,,Sprijin pentru unitățile școlare în implementarea manualului de evaluare internă a calității educației”

Experienţă în formare şi consultanţă – domeniul asigurarea calităţii în educaţie:

Membru în corpul de Consilieri/Formatori ARACIP

2008 – 2011: coordonator şi formator în cadrul programului de formare profesională „Managementul calităţii în educaţie” acreditat de CNFP

2011 – 2012: formator al PFP „Calitate în managementul unităţii şcolare” acreditat de CNFP şi CNFPA

2009 – 2011: formator pentru următoarele PFP: „Standarde naţionale de autorizare/acreditare/referinţă în învăţământul preuniversitar” şi „Autoevaluarea instituţională”

Consultant a peste 100 de unităţi de învăţământ în procesele de autorizare/acreditare.
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

1 day ago

Catalin Raiu #forb

Am participat împreună cu Csaba Asztalos, președintele CNCD, la emisiunea moderată de Tiberiu Nica cu tema: Libertatea religioasă în pandemie #FreedomOfReligion #FoRB #FoRBRomania
fb.watch/9vFmmZ96zi/
...

3 days ago

Catalin Raiu #forb

Marking the International Day for Tolerance, #ODIHR is publishing its hate crime data for 2020.

The 2020 data contain information provided by participating States, civil society and international organizations. This includes official data reported by 42 states, including disaggregated official hate crime statistics for 36 countries.

The data also include information on hate incidents in 46 participating States, as reported by 136 civil society groups, UNHCR and OSCE missions. These contributions amount to 7,181 hate incidents, including 3,173 disaggregated statistical incidents and 4,008 descriptive incidents.
#FreedomOfReligion #FoRB #OSCE
hatecrime.osce.org/hate-crime-data?year=2020-
...

Marking the International Day for Tolerance, #ODIHR is publishing its hate crime data for 2020.

The 2020 data contain information provided by participating States, civil society and international organizations. This includes official data reported by 42 states, including disaggregated official hate crime statistics for 36 countries.

The data also include information on hate incidents in 46 participating States, as reported by 136 civil society groups, UNHCR and OSCE missions. These contributions amount to 7,181 hate incidents, including 3,173 disaggregated statistical incidents and 4,008 descriptive incidents.  
#FreedomOfReligion #FoRB #OSCE
https://hatecrime.osce.org/hate-crime-data?year=2020-

4 days ago

Catalin Raiu #forb

Viața religioasă a fost uitată și-n acest program de guvernare. Cultele religioase sunt menționate doar accidental acolo unde statul are nevoie de legitimitatea politică a Bisericii (ex: campania de vaccinare și pactul național de solidaritate). Bisericii i se cere să gireze cu legitimitatea ei politicile statului, este văzută ca subiect al guvernării, nu și ca obiect, în ciuda faptului că în România 🇹🇩 peste 99% din populație își declară calitatea de membru al unui din cele 18 culte religioase.
Statul e interesat de ce poate FACE Biserica pentru societate, nu de ceea ce ESTE Biserica în societate. Ca și în perioada de debut a pandemiei, statul pare interesat de instrumentalizarea politică a cultelor religioase, nu de modalitatea în care libertatea religioasă ca drept fundamental al omului este structurată și detaliată în politici publice.
Tot risipită printre rânduri, „#religia” este asociată cu minoritățile naționale doar ca justificare democratică a corporatizării deciziei politice nu pentru a armoniza relația dintre drepturile fundamentale sau coordonarea de politici publice inclusiv în zona dialogului interreligios și interconfesional.
Nu e întâmplătoare această lipsă de interes dublată de o lipsă acută de expertiză pe domeniul relației stat-culte având în vedere că în ultimii 2 ani am asistat deopotrivă la decizii stângace privind restricționarea vieții religioase în pandemie sancționate de Curtea de Apel din București, la o lipsă acută de comunicare și mai ales la absența unui cadru predictibil care să guverneze relația dintre stat și culte în beneficiul întregii societăți prin intermediul libertății religioase.
Dincolo de aceste lucruri, pandemia ne-a arătat că, față de multe țări din Uniunea Europeană 🇪🇺, relația stat culte din România suferă de câteva patologii:
1. Nu e normată de principiul libertății religioase, ci e mai degrabă corporatizată pe rețete interbelice sau comuniste;
2. Nu aveam o strategie națională care să acopere intențiile publice referitoare la viața religioasă; așadar, nu există o predictibilitate în privința politicilor publice;
3. E bazată pe înțelegeri informale, tăinuite și exclusiviste, nu articulată într-o platformă de comunicare transparentă și incluzivă care să implice toți actorii legitim interesați, așa cum recomandă #OSCE și cum practică țări precum Marea Britanie🇬🇧;

Nici în acest program de guvernare nu avem nici măcar un angajament formal de respectare a principiilor care guvernează viața religioasă în Europa: libertatea religioasă, autonomia cultelor (pusă sub semnul întrebării în pandemie și reparată doar parțial de instanța de judecată), predictibilitate, subsidiaritate și transparență decizională.
Absența referințelor la religie/culte în programul de guvernare nu face decât să țină țara noastră la distanță de bunele practici europene, în proximitatea nostalgiilor non-democratice și într-o indiferență malignă față de libertatea religioasă.
...

Comment on Facebook

Observații corecte, domnule Raiu. Mi-ar plăcea tare mult dacă pe lângă termenul „culte” ar apărea în comentariile dumneavoastră și termenii „asociații religioase” și „grupuri religioase”, întrucât nu toți cei peste 99% dintre credincioși fac parte din cele 18 culte din România. Și credincioșii din asocieri și grupări religioase mai mici sunt importanți și s-ar bucura să se știe considerați așa. Nu mă îndoiesc de faptul că dumneavoastră așa îi vedeți, de aceea și apreciez luările dumneavoastră de poziție în favoarea libertății religioase, doar că mi-ar plăcea să văd afirmată mai des această realitate. Pentru că, da, și eu fac parte dintr-o astfel de asociație. În rest, mă rog ca libertatea în Cristos să mai fie însoțită de libertatea pentru Cristos, măcar așa cum a fost la începutul lui 2020. Doamne, ai milă!

Biserica este la etc, contează doar atunci când se caută vinovați, ca să fie arătată cu degetul...

View more comments

6 days ago

Catalin Raiu #forb

Dezbatere despre relația dintre creștinism și drepturile omului #FoRB #LibertateReligioasa #FreedomOfReligion
www.youtube.com/watch?v=-iy7x52oNGQ
...

Dezbatere despre relația dintre creștinism și drepturile omului #FoRB #LibertateReligioasa #FreedomOfReligion
https://www.youtube.com/watch?v=-iy7x52oNGQ

Comment on Facebook

Discutiile de la noi reflecta o abordare libertariana simplista gen consensul de la Washington, adica mult mai productiv ar fi daca am incerca sa iesim putin din schema, mai ales ca venind dintr o lume a obstii si a dreptului de folosinta, mai pastram reflexe care nu se pupa cu legalismul si individualismul occidental (ceea ce nu e rau, e rau mai curand ce am facut din ele, p fi citati destui in genul E Ostrom) si atunci de ce Plus ca prea mult multe, de ex discutiile din zona comunitariana, care tind spre o abordare pozitiva a dreptului drepturilor mai curand decat universala in sensul consacrat de rationalismul iluminist (gen joseph ratz, john gray etc), ne scapa quasi integral, ca sa nu mai vorbesc de baietii din uk ca J Milbank si compania, care au lansat o critica sustinuta din anii 90 a liberalism lui (post liberalism) de pe pozitii teologice Ca idee academic.oup.com/ojlr/article-abstract/1/1/203/1547656?redirectedFrom=PDF

View more comments

Load more

#NeverAgain #FoRB #FoRBRomania ...

Celebrating Queen’s Birthday 🇬🇧 ...

Warm wishes to the Jewish Community celebrating #RoshHashanah this weekend! May it be a year of peace and health! Shana Tova, Happy New Year! #FoRB #freedomofreligion #FoRBRomania ...

#FoRB #FoRBRomania #CatalinRaiu #religiousfreedom ...

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

Află ce e nou