6 ani, 7 prim-miniștri

Back to Blog
6 ani, 7 prim-miniștri - Din 10 august 2015 până în 5 octombrie 2021, Guvernul României a fost condus de 11 prim-miniștri diferiți (din care 4 interimari). Altfel spus, în ultimele 2248 zile numărul de zile petrecute în medie de un prim-ministru la Palatul Victoria este de 205 zile dacă luăm în calcul și interimarii. Fără interimari, avem o medie de aproape 309 zile/mandat de prim-ministru pentru cele 2161 zile corespunzătoare perioadei 5.11.2015-5.10.2021. Mai departe, cele 309 zile/prim-ministru reprezintă abia 21,2 % din cele 1460 zile cât durează un mandat întreg de 4 ani. Altfel spus, în ultimii 6 ani, în medie un prim-ministru a fost în funcție doar 21,2% din intervalul de timp pe care-l avea disponibil pentru exercitarea funcției în condiții de maximă stabilitate guvernamentală.

Din 10 august 2015 până în 5 octombrie 2021, Guvernul României a fost condus de 11 prim-miniștri diferiți (din care 4 interimari). Altfel spus, în ultimele 2248 zile numărul de zile petrecute în medie de un prim-ministru la Palatul Victoria este de 205 zile dacă luăm în calcul și interimarii. Fără interimari, avem o medie de aproape 309 zile/mandat de prim-ministru pentru cele 2161 zile corespunzătoare perioadei 5.11.2015-5.10.2021.

Mai departe, cele 309 zile/prim-ministru reprezintă abia 21,2 % din cele 1460 zile cât durează un mandat întreg de 4 ani. Altfel spus, în ultimii 6 ani, în medie un prim-ministru a fost în funcție doar 21,2% din intervalul de timp pe care-l avea disponibil pentru exercitarea funcției în condiții de maximă stabilitate guvernamentală.

 

Prim-ministru Durata mandatului în zile Perioada exercitării mandatului
Victor Ponta 1278 07.05.2012 – 05.11.2015
Gabriel Oprea (interim.) 17+12 22.06 – 09.07; 29.07 – 10.08.2015
Sorin Câmpeanu (interim.) 12 05.11.2015 – 17.11.2015
Dacian Cioloș 415 17.11.2015 – 04.01.2017
Sorin Grindeanu 177 04.01.2017 – 29.06.2017
Mihai Tudose 202 29.06.2017 – 16.01.2018
Mihai Fifor (interim.) 14 16.01.2018 – 29.01.2018
Viorica Dăncilă 645 29.01.2018 – 04.11.2019
Ludovic Orban 400 04.11.2019 – 07.12.2020
Nicolae Ciucă (interim.) 17 07.12.2020 – 23.12.2020
Florin Cîțu 287 23.12.2020 – 05.10.2021

 

De notat și faptul că în întreaga perioadă de democrație constituțională din România contemporană (1991-prezent) niciun fost prim-ministru nu a revenit pe aceeași funcție la Palatul Victoria, deși cu excepția lui Radu Vasile toți sunt în viață. E scaunul de prim-ministru otrăvit? Sau mai degrabă otrăvitor?

Instabilitatea funcției de prim-ministru care vine la pachet cu instabilitate la nivel de ministere se suprapune în mod paradoxal perioadei post-Colectiv, perioadă clamată pentru impulsul pentru reforme structurale, digitalizare, transparență și alte (deja) bla-bla-uri politice. Având în vedere trendul deja consacrat, e greu de crezut că până în decembrie 2024 la sfârșitul actualei legislaturi parlamentare, Guvernul României va fi condus de un singur prim-ministru capabil să rămână în funcție timp de 3 ani.

 

Cine va fi prim-ministru pentru următoarele 309 zile?

Pentru că stabilitatea instabilității pare a fi deja politică strategică de stat, dar și comodă din perspectiva partidelor care se complac în situația quasi-permanentă de a tot negocia funcții, cel mai probabil viitorul prim-ministru va fi tot o persoană care nu îndeplinește virtuțile politice clasice (calități de lidership, experiență parlamentară lungă, bagaj de experți și politici publice preexistent etc.). Va fi un second-best calibrat de și conectat la rutina instabilității politice, suficient de abil și dispus pentru a se sacrifica doar pentru un (nou) mandat de parlamentar pe care-l va primi drept recompensă.

Acest lucru se întâmplă și pentru că partidele românești sunt organizații slabe din punct de vedere structural, lipsite de laboratoare de politici publice (policies), mai degrabă oligarhice în componența lor și deconectate în bună măsură de societate. Deși reprezintă părți ale societății (partid = parte), partidele nu recrutează, nu pregătesc și nu produc figuri notabile de lideri în diferite domenii, ci sunt într-o continuă mișcare de acomodare la jocul politic (politics) prin actori care sunt destul de controlabili pentru a fi sacrificați la prima adiere de vânt politic.

Cu excepția UDMR care, deși nu se formalizează într-un partid politic per se, are resurse umane de bună calitate pe cele mai multe domenii, în celelalte partide politice e foarte greu, de multe ori chiar imposibil, să identifici orientări strategice sau de politici publice pe foarte multe dintre temele de guvernare. E mai simplu să identifici „cine e pe educație”, decât „ce se dorește pe educație” la fiecare partid.  Secătuirea de resurse intelectuale și umane face ca din interiorul partidelor să nu existe presiune suficientă pe liderul devenit vremelnic prim-ministru pentru a genera anumite politici publice, ci mai degrabă pentru a hrăni interese în termeni de oameni și alocări bugetare. Atenționam încă din decembrie 2020 asupra faptului că guvernul condus de Florin Cițu a fost primul care nu a asumat prin programul de guvernare niciun fel de idee, principiu sau politică publică referitoare la viața religioasă. Nici pro, nici contra. Nici în minus, nici în plus. Nici de bine, nici de rău. Deloc. Este un semn al atenției disproporționate către politics și implicit dezinteresului pentru policies.

Votul tău contează! este unul dintre sloganurile care fac carieră în mass-media fără însă a avea succes în mobilizarea populației la diferitele scrutine. E foarte adevărat că votul contează, însă cetățenii votează persoane selectate de partidele politice. În fapt, problema principală nu e că lumea iese la vot într-un procent din ce în ce mai mic, ci aceea că sistemul de partide s-a osificat atât de tare încât recrutarea internă pentru locurile eligibile este una care nu oferă premisele generării unei guvernări stabile, cu obiective clare și resurse umane de calitate pentru a fi dusă la bun sfârșit. Votul a rămas în România fie o armă de exprimare a frustrării față de politicieni, fie cheia extremă de primenire a clasei politice în general (a se vedea ascensiunea parlamentară din ultimii ani a USR și AUR).

Degeaba ai prezență 100% la vot, dacă candidații selectați de partidele politice sunt de aceeași incoerență guvernamentală ca și până acum. Calitatea democrației nu crește în funcție de prezența la vot, ci în funcție de reprezentativitatea politică și calitatea politicilor publice.

Insert grafic

 

Ce supraviețuiește celor 309 zile/prim-ministru?

Sub epiderma instabilității politice se ascunde stabilitatea eșalonului 2 sub forma unui mixt politico-birocratic osificat în jurul unor rețele clientelare a căror singură strategie e aceea de a supraviețui vremelnicului (prim-)ministru. I am king in my own kingdom este una dintre devizele și strategiile supraviețuirii în instituțiile publice și totodată principiu care nu poate fi răsturnat de niciun prim-ministru cu un orizont de guvernare de doar 309 zile. În fond, instabilitatea politică face pereche bună cu stabilitatea politico-birocratică a eșalonului 2, mai ales în contextul în care în România nu există niciun fel de audit extern asupra funcției publice bazat pe performanțe. It is all about politics, not policies.

 

Cătălin Raiu este lector universitar doctor la Facultatea de Administrație și Afaceri, Universitatea din București și reprezentantul României în panelul de experți pe libertate religioasă la OSCE.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Blog
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

13 hours ago

Catalin Raiu #forb

edituradoxologia.ro/libertatea-religioasa-intre-politica-si-politici-o-analiza-politica-standarde...

Dr. Cătălin Raiu (n. 1984) este primul român selectat ca membru în panelul de experți pe libertate religioasă al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

A studiat teologie ortodoxă (licență și master) și științe politice (master și doctorat) la Universitatea din București și la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie. A ab-solvit studiile post-doctorale în domeniul relațiilor stat-culte în cadrul Academiei Române. Este lect. univ. dr. la Faculta-tea de Administrație și Afaceri din cadrul Universității din București. După o experiență profesională de 7 ani în ca-drul Secretariatului de Stat pentru Culte (2013-2019), Cătălin Raiu a devenit președintele-fondator al FoRB România. Asociație pentru Promovarea Libertății Religioase (forbromania.com).

„Cătălin Raiu este unul dintre cei mai de referință experți în domeniul protejării și promovării libertății de religie și credință. Eforturile sale sunt foarte bine cunoscute și apreciate la nivel internațional, în special la nivelul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și al Uniunii Europene.”

Ján Figeľ
...

1 week ago

Catalin Raiu #forb

FoRB România live la emisiunea "Referendum" moderata de Mihai Rădulescu.

#FoRB #Romania #libertatereligioasa #stat #culte #CatalinRaiu #MihaiRadulescu #tvr #referendum
...

1 week ago

Catalin Raiu #forb

FoRB România live la emisiunea "Referendum" moderata de Mihai Rădulescu.

#FoRB #Romania #libertatereligioasa #stat #culte #CatalinRaiu #MihaiRadulescu #tvr #referendum
...

Comment on Facebook

Daca eu ca si profesor, ma vaccinez si fac o forma de covid, fara simptome,(daca ai vaccinul este ca o raceala). Merg la scoala unde sunt in contact permanent cu cei mici, neștiind ca am virusul. Ce se intampla cand voi intra in contact cu cei mici? La materia mea, se lucreaza fara masca... Voi fi oare o bomba cu ceas?

Acest certificat verde nu trebuie sa existe in nicio situatie, indiferent care ar fi ea! Motive: -vaccinurile, in cazul covid, sunt in perioada de testare, nu se stie ce contin, au facut deja multe victime in randul celor care s-au vaccinat, ele nu imunizeaza, dar ajuta inclusiv la slabirea sistemului imunitar. - nu poti sa vii sa restrangi drepturi, libertati, sub nicio forma! - imunizarea naturala este demonstra stiintific a fi sigura, superioara, oricarui tip de vaccin. - s-au intrebat "inteleptii", "obedientii" puterii, puterilor, ce fac cei care nu se pot vaccina cu niciun fel de vaccin? Cum vor trai ei? A, ar trebui sa se testeze sa poata avea dreptul la hrana, medicamente, imbracaminte, casa, tot ceea ce-nseamna nevoile pentru un trai decent? V-ati gandit voi, "mai marii intelepti", la ce stres psihic îi supuneti, dar la posibilitatile financiare? Pai daca am fi trait in perioada ciumei, leprei, ce-ati fi facut? Cred ca i-ati fi secerat, adus, in fata unui batalion pe toti leprosii, ciumatii. Cum mai aveti tupeu sa veniti, voi, cei care ati depus un juramant, cel al lui Hipocrate, in fata natiunii, cand au fost omorati oameni in spitale, situatii reale pe care voi cunoasteti? Cum puteti sa veniti si sa ne mintiti de aproape doi ani, sa nu doriti sa ajutati bolnavii sa nu ajunga in spitale, sa fie tratati acasa, asa cum cei mai multi s-au tratat de acest virus "ucigas", fie pe cont propriu, fie gratie unor medici adevarati, nevanduti puterii, puterilor? Dumnezeu sa va lumineze pe toti!

View more comments

Load more

#NeverAgain #FoRB #FoRBRomania ...

Celebrating Queen’s Birthday 🇬🇧 ...

Warm wishes to the Jewish Community celebrating #RoshHashanah this weekend! May it be a year of peace and health! Shana Tova, Happy New Year! #FoRB #freedomofreligion #FoRBRomania ...

#FoRB #FoRBRomania #CatalinRaiu #religiousfreedom ...

This error message is only visible to WordPress admins
Află ce e nou