Întâlnire cu domnul deputat Alexandru Muraru

Back to Blog
Intalnire cu domnul deputat Alexandru Muraru

Cătălin Raiu, președintele FoRB România, și membru al panelului de experți pe libertate religioasă la OSCE, a avut astăzi o întrevedere cu domnul deputat Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului şi a xenofobiei.

Cătălin Raiu a prezentat cele mai recente ghiduri ale OSCE în domeniul libertății religioase și politicilor de combatere a antisemitismului, arătând faptul că standardele și angajamentele internaționale la care și țara noastră este parte au fost sedimentate conceptual de-a lungul timpului începând cu Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) cu scopul de a fi evitate ororile regimurilor totalitare, printre care și Holocaustul.

Cătălin Raiu a prezentat, de asemenea, creșterea interesului actorilor internaționali (Uniunea Europeană, Departamentul de Stat al SUA, USCIRF, OSCE și ONU) pentru extinderea Alianței Internaționale a Libertății Religioase și pentru dezvoltarea rețelei internaționale de reprezentanți speciali pentru promovarea libertății religioase ca soluție pentru refacerea echilibrelor democratice post-pandemice.

Domnul deputat Alexandru Muraru a prezentat prioritățile sale ca reprezentant special pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului şi a xenofobiei și a apreciat faptul că la fel ca în cazul libertății religioase, efortul de combatere a antisemitismului se construiește în spațiul nord-atlantic prin politici publice rezultate în urma unui dialog instituționalizat și transparent cu toți actorii care pot furniza expertiză și bune practici.

Atât combaterea antisemitismului, cât și promovarea libertății religioase sunt obligații democratice pentru orice stat european, dat fiind faptul că regimurile democratice se bazează pe o continuă maximizare a drepturilor cetățenești, promovarea demnității umane și a consensului social.

România are nevoie de recuperarea virtuților democratice, mai ales după această perioadă dificilă cauzată de pandemia de Covid-19, racordarea țării noastre la practicile și politice publice democratice, precum și de un dialog cât mai intens între toți actorii sociali care pot contribui la binele comun al societății. Atât promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului și xenofobiei, cât și promovarea libertății religioase sunt gesturi și acțiuni care apropie România de lumea democratică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Blog
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

1 month ago

Catalin Raiu #forb

Războiul din Ucraina 🇺🇦 scoate la iveală modul duplicitar în care Rusia 🇷🇺 își justifică politica de agresiune militară cu ajutorul discursului teologic. România 🇷🇴 trebuie să rămână fidelă angajamentelor europene pe domeniul libertății religioase (printre care depolitizarea relației cu cultele religioase) și să contribuie proactiv la consolidarea democrației oriunde în lume, alături de SUA 🇺🇸 și UK 🇬🇧 ...

Comment on Facebook

Felicitari pentru discurs!

Cred că autocratul vladimir vladimirovici putin are vocația Bicetre-Kremlin, adică vocația secției de psihiatrie din Paris...Autocratul a stat suficient la Kremlin-Russia.

Palatul valorând un miliard de dolari aparținând autocratului vladimir vladimirovici putin este un mausoleu de lux,est o morgă de lux placată cu aur...Izolare și auto-izolare a autocratului putin care a devenit un robot sau artefax care nu are religie creștină...Religia autocratului este crima,genocidul...Terifiant...Duplicitatea acestuia cu iosif visarionovici stalin a creat religia războiului lingvistic, a războiului etnic, a războiului fratricid.

View more comments

2 months ago

Catalin Raiu #forb

De ce contează rezultatele privind afilierea religioasă? „Răspunsul e calibrat la nivel individual, subiectiv, de fiecare persoană în parte. Fiecare persoană e chemată să distingă apartenența ei. Nu există un instrument obiectiv exterior care să ghideze persoana către această apartenență. Adică nu există niciun fel de constrângere, nu se cere nicio dovadă, niciun document. Deci fiecare este liber să treacă ce consideră”, spune Cătălin Raiu.

www.libertatea.ro/stiri/carei-religii-apartineti-intrebarea-problema-de-la-recensamantul-populati...

„Cărei religii aparțineți?”, întrebarea-problemă de la recensământul populației. „Să pui ateu pentru că ai o problemă cu opulența preoților nu e o idee bună”
Mai mulți experți comentează problemele românilor privind intrebarea privind religia din chestionarul de recensamant.
...

Comment on Facebook

3 months ago

Catalin Raiu #forb

Live la emisiunea "Universul Credintei" TVR 1, moderata de Victor Dochia:
"Libertatea religioasă în contextul războiului din Ucraina"

#CatalinRaiu #FoRB #FoRBRomania #libertatereligioasa #stat #culte #Romania #Ucraina #solidaritate #ajutorumanitar #TVR #VictorDochia #UniversulCredintei
...

Load more

#NeverAgain #FoRB #FoRBRomania ...

Celebrating Queen’s Birthday 🇬🇧 ...

Warm wishes to the Jewish Community celebrating #RoshHashanah this weekend! May it be a year of peace and health! Shana Tova, Happy New Year! #FoRB #freedomofreligion #FoRBRomania ...

#FoRB #FoRBRomania #CatalinRaiu #religiousfreedom ...

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

Află ce e nou