Întâlnire cu domnul deputat Alexandru Muraru

Back to Blog
Intalnire cu domnul deputat Alexandru Muraru

Cătălin Raiu, președintele FoRB România, și membru al panelului de experți pe libertate religioasă la OSCE, a avut astăzi o întrevedere cu domnul deputat Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului şi a xenofobiei.

Cătălin Raiu a prezentat cele mai recente ghiduri ale OSCE în domeniul libertății religioase și politicilor de combatere a antisemitismului, arătând faptul că standardele și angajamentele internaționale la care și țara noastră este parte au fost sedimentate conceptual de-a lungul timpului începând cu Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) cu scopul de a fi evitate ororile regimurilor totalitare, printre care și Holocaustul.

Cătălin Raiu a prezentat, de asemenea, creșterea interesului actorilor internaționali (Uniunea Europeană, Departamentul de Stat al SUA, USCIRF, OSCE și ONU) pentru extinderea Alianței Internaționale a Libertății Religioase și pentru dezvoltarea rețelei internaționale de reprezentanți speciali pentru promovarea libertății religioase ca soluție pentru refacerea echilibrelor democratice post-pandemice.

Domnul deputat Alexandru Muraru a prezentat prioritățile sale ca reprezentant special pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului şi a xenofobiei și a apreciat faptul că la fel ca în cazul libertății religioase, efortul de combatere a antisemitismului se construiește în spațiul nord-atlantic prin politici publice rezultate în urma unui dialog instituționalizat și transparent cu toți actorii care pot furniza expertiză și bune practici.

Atât combaterea antisemitismului, cât și promovarea libertății religioase sunt obligații democratice pentru orice stat european, dat fiind faptul că regimurile democratice se bazează pe o continuă maximizare a drepturilor cetățenești, promovarea demnității umane și a consensului social.

România are nevoie de recuperarea virtuților democratice, mai ales după această perioadă dificilă cauzată de pandemia de Covid-19, racordarea țării noastre la practicile și politice publice democratice, precum și de un dialog cât mai intens între toți actorii sociali care pot contribui la binele comun al societății. Atât promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului și xenofobiei, cât și promovarea libertății religioase sunt gesturi și acțiuni care apropie România de lumea democratică.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Blog
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

7 days ago

Catalin Raiu #forb

edituradoxologia.ro/libertatea-religioasa-intre-politica-si-politici-o-analiza-politica-standarde...

Dr. Cătălin Raiu (n. 1984) este primul român selectat ca membru în panelul de experți pe libertate religioasă al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

A studiat teologie ortodoxă (licență și master) și științe politice (master și doctorat) la Universitatea din București și la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie. A ab-solvit studiile post-doctorale în domeniul relațiilor stat-culte în cadrul Academiei Române. Este lect. univ. dr. la Faculta-tea de Administrație și Afaceri din cadrul Universității din București. După o experiență profesională de 7 ani în ca-drul Secretariatului de Stat pentru Culte (2013-2019), Cătălin Raiu a devenit președintele-fondator al FoRB România. Asociație pentru Promovarea Libertății Religioase (forbromania.com).

„Cătălin Raiu este unul dintre cei mai de referință experți în domeniul protejării și promovării libertății de religie și credință. Eforturile sale sunt foarte bine cunoscute și apreciate la nivel internațional, în special la nivelul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și al Uniunii Europene.”

Ján Figeľ,

Reprezentantul Special pentru

Promovarea Libertății de Religie și Credință

în Afara Uniunii Europene (2016-2019)
...

Comment on Facebook

Multumesc cu drag!

wow! ce faina copertă! felicitări!

Felicitări!

Felicitări! Bravo!

Felicitări!

Felicitări!

Da!

View more comments

2 weeks ago

Catalin Raiu #forb

Warm wishes to the Jewish Community celebrating #RoshHashanah! May it be a year of peace and health! Shana Tova, Happy New Year! #FoRB #freedomofreligion #FoRBRomania ...

Warm wishes to the Jewish Community celebrating #RoshHashanah! May it be a year of peace and health! Shana Tova, Happy New Year! #FoRB #freedomofreligion #FoRBRomania

3 weeks ago

Catalin Raiu #forb

...

3 weeks ago

Catalin Raiu #forb

...

Load more

#NeverAgain #FoRB #FoRBRomania ...

Celebrating Queen’s Birthday 🇬🇧 ...

Warm wishes to the Jewish Community celebrating #RoshHashanah this weekend! May it be a year of peace and health! Shana Tova, Happy New Year! #FoRB #freedomofreligion #FoRBRomania ...

#FoRB #FoRBRomania #CatalinRaiu #religiousfreedom ...

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

Comanda acum