Eliberarea deținuților închiși pe motive religioase

Back to Blog
Eliberarea deținuților închiși pe motive religioase - Steag USA EUROPE - Comunicat de presa
Posted by: Cătălin Raiu Comments: 0

FoRB Romania, Asociație pentru promovarea libertății religioase se alătură altor 13 ONG-uri din Marea Britanie, Italia, Franța, Olanda, Austria și Lituania în susținerea eliberării deținuților pe motive religioase din China, Iran și Rusia.

Conform bazei de date Human Rights Without Frontiers, cele trei țări au cel mai mare număr de deținuți închiși ca urmare a convingerilor religioase:

China – aprox. 1-2 milioane de musulmani uiguri, budiști tibetani și creștini sunt închiși în tabere de „reeducare”; în plus, sterilizarea forțată a femeilor a scăzut rata de fertilitate cu peste 60% în rândul minorității uiguru.

Iran – peste 60 de Baha’i, creștini și musulmani;

Rusia – peste 50 de martori ai lui Iehova și musulmani se află în închisoare încă din anul 2018 când Organizația Religioasă Martorii lui Iehova a fost interzisă pe motive de extremism;

Lista țărilor în care discriminarea religioasă este la cote alarmante este actualizată în permanență de către Departamentul de Stat al SUA în cadrul Raportului anual privind Libertatea Religioasă în Lume. Eliberarea deținuților închiși pe motive religioase este o urgență internațională, cu atât mai mult în contextul pandemiei de COVID-19. Condițiile sanitare precare din închisori pot duce la răspândirea rapidă a virusului.

Conform Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Unit persecuția creștinilor și antisemitismul au crescut în mod alarmant în anul 2019, ajungând la cotele genocidului.

Prin vocea președintelui Cătălin Raiu, FoRB Romania, Asociație pentru Promovare Libertății Religioase a atras atenția în repetate rânduri asupra abuzurilor la care guvernele sunt tentate să apeleze mai ales în timpul pandemiei când drepturile omului sunt fragilizate, iar autoritățile se pot folosi de exces de zel în aplicarea măsurilor sanitare pentru a limita exercitarea libertății religioase.

Reducerea persecuțiilor religioase peste tot în lume este o datorie democratică a tuturor țărilor care-și asumă garantarea și promovarea libertății religioase. Cu această ocazie, reamintim faptul că de aproape doi ani România a fost invitată atât de către Departamentul de Stat al SUA (a se vedea 2019 Report on International Religious Freedom: Romania), cât și de partenerii europeni, să desemneze la nivel oficial un reprezentant național pentru promovarea libertății religioase (Special Envoy for the Promotion of Freedom of Religion or Belief – FoRB).

Gestul este oportun și necesar nu doar pentru a calibra deciziile autorităților în timpul pandemiei prin raportarea lor la standardele internaționale pe libertate religioasă (FoRB), ci și pentru a arăta apartenență României la lumea democratică, o rupere de trecutul și practicile comuniste și o dovadă a atașamentului nostru față de valorile europene și nord-atlantice. Refuzul autorităților de a desemna un reprezentant național pentru promovarea libertății religioase arată disprețul față de angajamentele internaționale ale României atât în domeniul libertății religioase, cât și în ceea ce privește combaterea antisemitismului și a persecuțiilor creștinilor.

FoRB Romania

Back to Blog
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

4 days ago

Programul evenimentului

CUVÂNT DE DESCHIDERE

Dr.ing. Cătălin PEPTAN, directorul IPPASE 17.00-17.10

DE LA MEGA-TERORISMUL SUICIDAR LA ZERO ATENTATE ÎN PERIOADA RĂZBOIULUI CONTRA COVID
Prof.univ.dr. Gl.bg.(r.) Cristian TRONCOTĂ, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu – 17.10-17.30

IMPACTUL EMOȚIONAL AL TERORISMULUI MOTIVAT RELIGIOS ÎN CONTEXTUL MONDIALIZĂRII
Prof.univ.dr. Ștefan GLĂVAN, președinte de onoare al Centrului de Strategii Aplicate – 17.30-17.50

LIBERTATEA RELIGIOASĂ ȘI SECURITATEA
Dr. Cătălin RAIU, membru al panelului de experți pe libertate religioasă la OSCE și președinte FoRB România – 17.50-18.10

„RĂDĂCINILE SUNT ADÂNCI”. RELIGIE, INFLUENȚĂ, SOFT POWER.
Dr. Mirel BĂNICĂ, Cercetător științific Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române, Departamentul Religie și Modernitate – 18.10-18.30

BISERICA ÎN ERA GLOBALIZĂRII. STUDIU DE CAZ -EPISCOPIA ORTODOXĂ A ROMÂNIEI DIN ITALIA
Iuliu-Marius MORARIU, doctor în teologie, cercetător asociat al Universității din Pretoria, secretarul Centrului „Ioan Lupaș” al Facultății de Teologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj- Napoca – 18.30-18.50

NATION STATE BACKED HACKING GROUPS
Dr. Tal PAVEL, founder and director, The Institute for Cyber Policy Studies – prezentare în limba engleză – 18.50-19.10

REFLECȚII ASUPRA FENOMENULUI GLOBALIZĂRII, DIN PERSPECTIVA IMPACTULUI ASUPRA SOCIETĂȚII ACTUALE
Dr.ing. Cătălin PEPTAN, director IPPASE, UCB Târgu-Jiu – 19.10-19.30

CONSIDERAȚII PRIVIND GESTIONAREA AMENINȚĂRILOR ECURITARE ÎN CONTEXTUL GLOBALIZĂRII
Dr. Ionuț RITEȘ, președintele Centrului de Strategii Aplicate, șeful Biroului pentru protecția informațiilor clasificate din Camera Deputaților – 19.30-19.50

Concluding remarks by organiser
Lector univ. dr.ing. Cătălin PEPTAN, directorul Institutului de Politici Publice, Administrație și Științele Educaței, UCB Târgu-Jiu
Prof.univ.dr. Sorin PUREC, Rector Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu

Dr. Ionuț RITEȘ, președinte Centrul de Strategii Aplicate – 19.50-20.00

#libertatereligioasa #FoRB #securitate #CatalinRaiu
...

Comment on Facebook

Buna seara! Doamne ajuta!

View more comments

2 weeks ago

Catalin Raiu #forb

#FreedomOfReligion #FoRB #LibertateReligioasa ...

Comment on Facebook

Felicitari pentru intervenția competentă!

View more comments

2 weeks ago

Catalin Raiu #forb

#FreedomOfReligion #FoRB #LibertateReligioasa ...