Eliberarea deținuților închiși pe motive religioase

Back to Blog
Eliberarea deținuților închiși pe motive religioase - Steag USA EUROPE - Comunicat de presa
Posted by: Cătălin Raiu Tags: , , , , , , , Comments: 0

FoRB Romania, Asociație pentru promovarea libertății religioase se alătură altor 13 ONG-uri din Marea Britanie, Italia, Franța, Olanda, Austria și Lituania în susținerea eliberării deținuților pe motive religioase din China, Iran și Rusia.

Conform bazei de date Human Rights Without Frontiers, cele trei țări au cel mai mare număr de deținuți închiși ca urmare a convingerilor religioase:

China – aprox. 1-2 milioane de musulmani uiguri, budiști tibetani și creștini sunt închiși în tabere de „reeducare”; în plus, sterilizarea forțată a femeilor a scăzut rata de fertilitate cu peste 60% în rândul minorității uiguru.

Iran – peste 60 de Baha’i, creștini și musulmani;

Rusia – peste 50 de martori ai lui Iehova și musulmani se află în închisoare încă din anul 2018 când Organizația Religioasă Martorii lui Iehova a fost interzisă pe motive de extremism;

Lista țărilor în care discriminarea religioasă este la cote alarmante este actualizată în permanență de către Departamentul de Stat al SUA în cadrul Raportului anual privind Libertatea Religioasă în Lume. Eliberarea deținuților închiși pe motive religioase este o urgență internațională, cu atât mai mult în contextul pandemiei de COVID-19. Condițiile sanitare precare din închisori pot duce la răspândirea rapidă a virusului.

Conform Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Unit persecuția creștinilor și antisemitismul au crescut în mod alarmant în anul 2019, ajungând la cotele genocidului.

Prin vocea președintelui Cătălin Raiu, FoRB Romania, Asociație pentru Promovare Libertății Religioase a atras atenția în repetate rânduri asupra abuzurilor la care guvernele sunt tentate să apeleze mai ales în timpul pandemiei când drepturile omului sunt fragilizate, iar autoritățile se pot folosi de exces de zel în aplicarea măsurilor sanitare pentru a limita exercitarea libertății religioase.

Reducerea persecuțiilor religioase peste tot în lume este o datorie democratică a tuturor țărilor care-și asumă garantarea și promovarea libertății religioase. Cu această ocazie, reamintim faptul că de aproape doi ani România a fost invitată atât de către Departamentul de Stat al SUA (a se vedea 2019 Report on International Religious Freedom: Romania), cât și de partenerii europeni, să desemneze la nivel oficial un reprezentant național pentru promovarea libertății religioase (Special Envoy for the Promotion of Freedom of Religion or Belief – FoRB).

Gestul este oportun și necesar nu doar pentru a calibra deciziile autorităților în timpul pandemiei prin raportarea lor la standardele internaționale pe libertate religioasă (FoRB), ci și pentru a arăta apartenență României la lumea democratică, o rupere de trecutul și practicile comuniste și o dovadă a atașamentului nostru față de valorile europene și nord-atlantice. Refuzul autorităților de a desemna un reprezentant național pentru promovarea libertății religioase arată disprețul față de angajamentele internaționale ale României atât în domeniul libertății religioase, cât și în ceea ce privește combaterea antisemitismului și a persecuțiilor creștinilor.

FoRB Romania

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Blog
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

3 days ago

Catalin Raiu #forb

While listening to her reading, I caught myself on an absurd thought: my Russian-speaking children had to hide in the shelter and entertain themselves by reading Russian-language poetry, because Vladimir Putin decided to destroy Russian-speaking Ukrainian cities in order “to protect the Russian-speaking population” in Ukraine.
canopyforum.org/2022/06/23/religious-arguments-and-political-goals-behind-the-russian-ukranian-war/
...

3 months ago

Catalin Raiu #forb

Războiul din Ucraina 🇺🇦 scoate la iveală modul duplicitar în care Rusia 🇷🇺 își justifică politica de agresiune militară cu ajutorul discursului teologic. România 🇷🇴 trebuie să rămână fidelă angajamentelor europene pe domeniul libertății religioase (printre care depolitizarea relației cu cultele religioase) și să contribuie proactiv la consolidarea democrației oriunde în lume, alături de SUA 🇺🇸 și UK 🇬🇧 ...

Comment on Facebook

Felicitari pentru discurs!

Cred că autocratul vladimir vladimirovici putin are vocația Bicetre-Kremlin, adică vocația secției de psihiatrie din Paris...Autocratul a stat suficient la Kremlin-Russia.

Palatul valorând un miliard de dolari aparținând autocratului vladimir vladimirovici putin este un mausoleu de lux,est o morgă de lux placată cu aur...Izolare și auto-izolare a autocratului putin care a devenit un robot sau artefax care nu are religie creștină...Religia autocratului este crima,genocidul...Terifiant...Duplicitatea acestuia cu iosif visarionovici stalin a creat religia războiului lingvistic, a războiului etnic, a războiului fratricid.

View more comments

3 months ago

Catalin Raiu #forb

De ce contează rezultatele privind afilierea religioasă? „Răspunsul e calibrat la nivel individual, subiectiv, de fiecare persoană în parte. Fiecare persoană e chemată să distingă apartenența ei. Nu există un instrument obiectiv exterior care să ghideze persoana către această apartenență. Adică nu există niciun fel de constrângere, nu se cere nicio dovadă, niciun document. Deci fiecare este liber să treacă ce consideră”, spune Cătălin Raiu.

www.libertatea.ro/stiri/carei-religii-apartineti-intrebarea-problema-de-la-recensamantul-populati...

„Cărei religii aparțineți?”, întrebarea-problemă de la recensământul populației. „Să pui ateu pentru că ai o problemă cu opulența preoților nu e o idee bună”
Mai mulți experți comentează problemele românilor privind intrebarea privind religia din chestionarul de recensamant.
...

Comment on Facebook

Load more

#NeverAgain #FoRB #FoRBRomania ...

Celebrating Queen’s Birthday 🇬🇧 ...

Warm wishes to the Jewish Community celebrating #RoshHashanah this weekend! May it be a year of peace and health! Shana Tova, Happy New Year! #FoRB #freedomofreligion #FoRBRomania ...

#FoRB #FoRBRomania #CatalinRaiu #religiousfreedom ...

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

Află ce e nou