CULTELE RELIGIOASE DIN SPANIA ÎN TIMPUL PANDEMIEI COVID-19

Back to Blog
Steagul Spaniei
Posted by: David Băltăreţu Tags: , , , , Comments: 0

Anul 2020 a reprezentat pentru întreaga planetă o perioadă de criză majoră, din toate punctele de vedere. Pandemia Covid-19 a adus cu sine noi provocări pentru toate sferele societății, inclusiv cea religioasă. În mai toate statele lumii, cultele religioase s-au văzut nevoite să se adapteze unor măsuri de prevenire a răspândirii virusului care din păcate, în foarte multe cazuri s-au dovedit a fi restrictive și abuzive, încălcând cetățenilor dreptul fundamental al libertății religioase.

Regatul Spaniei este una din țările cele mai afectate de pandemie la nivel mondial. Tot aici, s-au aflat mai multe restricții care au afectat viața religioasă din acest stat al Peninsulei Iberice. Se cuvine deci a realiza o trecere în revistă a situației cultelor religioase prezente în Spania în această situație excepțională pe care o traversăm cu toții.

 

 1. Cultele religioase pe durata stării de alarmă

 

La data de 14 martie 2020, prin intermediul Decretului Regal 463/2020 (modificat ulterior de către Decretul Regal 465/2020, din data de 17 martie), executivul hispanic a declarat pe întreg teritoriul național starea de alarmă, mecanism constituțional prevăzut în articolul 116.2 din Constituție și în Legea Organică 4/1981, din 1 iunie, care reglementează stările de alarmă, excepțiune și asediu. Acest decret al guvernului spaniol a rămas în vigoare până la data de 21 iunie 2020.

Articolul al 7-lea din Decretul Regal 463/2020 prevede o limitare a libertății de circulație a persoanelor. Pe durata stării de alarmă, singurele cazuri în care cetățeni își puteau părăsi locuințele erau următoarele:

 1. a) Achiziționarea de alimente, produse farmaceutice și de primă necesitate
 2. b) Asistența la centre și servicii sanitare
 3. c) Deplasarea la locul de muncă pentru efectuarea prestației profesionale sau întreprinzătoare
 4. d) Întoarcerea la locul de reședință
 5. e) Asistența și grija de persoanele vârstnice, minore, dependente și de persoanele cu handicap sau persoane foarte vulnerabile
 6. f) Deplasarea la entități financiare sau de asigurări
 7. g) Deplasări de forță majoră sau de situație de necesitate
 8. h) Oricare altă activitate asemănătoare, care se va realiza în mod individual, mai puțin în cazurile în care se acompaniază persoane cu handicap sau oricare altă cauză justificată.

În articolul al 11-lea din aceeași normă juridică, se vorbește despre exercitarea dreptului fundamental al libertății religioase pe durata acestei stări excepționale, autorizând participarea la evenimente religioase săvârșite în lăcașurile de cult precum și posibilitatea săvârșirii de ceremonii funebre, de o manieră condiționată de adoptarea de măsuri de organizare ce constă în evitarea aglomerației, în funcție de caracteristicile lăcașurilor, în așa fel încât să se poată prezerva o distanță de minim un metru între asistenți.

Așadar, este evident faptul că ceremoniile religioase nu au fost interzise în mod explicit de către decret, dar se poate observa cu ușurință cum cele două dispoziții menționate anterior se contrazic reciproc, întrucât norma nu prevede deplasarea la lăcașurile de cult printre excepțiile enumerate mai sus, dar nici nu interzice credincioșilor să participe la slujbe. Această contradicție a supus o serie de interpretări atât din partea cetățenilor și a autorităților religioase cât și de partea autorităților statale sau judiciare.

Cu puțin timp înainte sau imediat după decretarea stării de alarmă în luna martie, organismele centrale și executive ale confesiunilor religioase prezente în Spania au emis o serie de dispoziții pentru a asigura săvârșirea ceremoniilor specifice în deplină siguranță. Cele mai notabile culte care au procedat întocmai au fost: Biserica Romano-Catolică, Federația Comunităților Evanghelice din Spania (cultul protestant), cultul islamic, cultul mozaic și Biserica Ortodoxă.

 

Deși articolul al 11-lea din decret nu implică în mod direct interzicerea participării credincioșilor la slujbe, au existat nenumărate cazuri în care aceștia au fost amendați de către organele de poliție, pentru că au încălcat prevederile articolului al 7-lea din aceeași normă juridică. Așadar, oamenii puteau participa la ceremoniile religioase săvârșite în lăcașurile de cult, respectând atât distanțarea de 1 metru prevăzută în decret cât și dispozițiile proprii elaborate de propriul cult, dar nu se puteau deplasa la biserică, moschee sau sinagogă, întrucât încălcau cele dispuse de articolul 7, care menționează în mod clar, care sunt locurile unde deplasarea populației este permisă.

Prin această contradicție evidentă, statul limitează în mod indirect libertatea religioasă a cetățenilor, pentru că deși slujbele sunt permise și credincioșilor le este permis să participe, totuși prin limitarea unui alt drept fundamental prevăzut în Constituție și anume acela al libertății de circulație, le este interzisă exercitarea propriilor convingeri religioase în lăcașul de cult de care aparțin.

Este deci vorba de o încălcare indirectă a libertății religioase, fapt ce a produs o serie de probleme, întrucât au fost amendați credincioși care se aflau în drum spre sau dinspre lăcașul de cult. De asemenea, au existat abuzuri ale organelor polițienești care au intervenit în lăcașuri de cult, întrerupând ceremonia religioasă pentru a trimite oamenii prezenți, acasă. Conform statului, miniștrii de cult (preoți, imami, rabini, etc.) se puteau deplasa în mod liber la lăcașul de cult, fiind protejați de alineatul c) din articolul 7-lea din decret și puteau săvârși ceremonia religioasă specifică cultului său iar credincioșii o puteau urmări de acasă prin intermediul rețelelor de socializare sau altor noi tehnologii.

Intervenții ale polițiștilor care s-au lăsat cu contravenții au afectat aproape toate cultele religioase din Spania. Cel mai cunoscut caz s-a produs la Arhiepiscopia Romano-Catolică de Granada, când în data de 12 aprilie 2020, o slujbă săvârșită în catedrala orașului de către arhiepiscop a fost întreruptă de poliție care a cerut credincioșilor prezenți să se întoarcă la reședința lor. Cazuri precum acestea s-au petrecut în cadrul bisericilor evanghelice (luterani, anglicani, reformați, etc.), ortodoxe (mai mulți preoți români au fost nevoiți să-și întrerupă slujbele, în multe cazuri au trebuit să le continue de acasă), precum și în cazul moscheilor sau sinagogilor.

Actualmente, tot mai multe contravenții sunt contestate în instanțele de judecată spaniole, multe dintre ele fiind anulate pe baza încălcării dreptului libertății religioase.

 

 1. Cultele religioase și Planul de tranziție către o nouă normalitate:

 

            În data de 28 aprilie 2020, guvernul spaniol a aprobat așa numitul Plan de tranziție către o nouă normalitate, care își are obiectivul de a programa ieșirea controlată a Spaniei din criza sanitară. Acesta prevede patru faze de eliberare a restricțiilor impuse de starea de alarmă, cu prevederea ca în data de 21 iunie 2020, aceasta din urmă să iasă din vigoare. Cele patru faze s-au aplicat de formă asimetrică, pe provincii, în funcție de datele furnizate de acestea.

Prima fază, numită Faza 0, nu a adus cu sine nicio modificare în ceea ce privește restricțiile prevăzute în decretul stării de alarmă.

În ceea ce privește întoarcerea credincioșilor în lăcașurile de cult, planul de tranziție prevedea următoarele:

– În Faza 1, este permisă participarea la slujbe în lăcașurile de cult, fără ca numărul total de participanți să depășească 30% din capacitatea totală a lăcașului respectiv (ex: dacă într-o biserică încap de obicei 100 de persoane, pot participa doar 30). De asemenea, dacă spațiul de slujire este dotat cu scaune individuale, acestea trebuie așezate la o distanță de un metru între ele. Dacă spațiul este dotat cu bănci, persoanele trebuie să se așeze la o distanță de un metru între ele. Dacă spațiul nu este prevăzut cu scaune sau bănci, fiecărui participant trebuie să i se asigure o suprafață de un metru pătrat.

Alte prevederi sunt:

 1. a) Folosirea permanentă a măștii de protecție;
 2. b) Dezinfectarea spațiului de slujire înainte și după fiecare ceremonie;
 3. c) Organizarea de intrări și ieșiri pentru evitarea aglomerației de persoane;
 4. d) Se pun geluri dezinfectante la dispoziția participanților;
 5. e) Nu este permisă folosirea de apă sfințită iar stropirile sunt interzise;
 6. f) La intrare, participanții vor fi distribuiți pe locurile marcate, fără să se depășească limita de 30%;
 7. g) În cazurile în care participanții trebuie să se descalțe la intrarea în lăcașul de cult, se folosesc covorașe individuale iar încălțămintea se introduce în pungi individuale și se așază separat;
 8. h) Ceremoniile religioase își limitează durata cât de mult posibil;
 9. i) În timpul ceremoniilor, se evită:

    – Contactul între persoane, păstrându-se distanța de siguranță.

    – Distribuirea de obiecte, hârtii, foi, cărți, etc.

    – Atingerea sau sărutarea obiectelor

    – Cântarea în cor (se permite un singur cântăreț)

 

– În Faza 2, dispozițiile au rămas aceleași, însă numărul de participanți a crescut la 50% din capacitatea lăcașului de cult.

– În Faza 3, numărul participanților a crescut la 75% din capacitatea lăcașului de cult, dispozițiile menționate anterior continuând să fie în vigoare.

 

Acest plan de tranziție a continuat în Spania de-a lungul verii, când numărul de cazuri zilnice diagnosticate cu Covid-19 a început să crească. De aceea, unele provincii s-au văzut nevoite să se întoarcă în fazele 2 sau 1, aplicându-se restricțiile prevăzute pentru acele contexte. La ora actuală, regiunea Madrid este cea mai afectată, întrucât s-a aplicat starea de alarmă pentru acest teritoriu, cu toate prevederile legale pentru această stare excepțională.

 

 1. Concluzii

 

             În concluzie, putem afirma că pandemia Covid-19 a însemnat pentru societatea spaniolă o nouă realitate, care a afectat toate sferele vieții. În ceea ce privește viața religioasă, putem observa cum autoritățile statului au încălcat dreptul fundamental al libertății religioase pentru cetățeni și rezidenți. Contradicția celor două articole din Decretul Regal 463/2020 s-a dovedit a fi o strategie a statului de a limita dreptul libertății religioase de o manieră indirectă, fără a putea fi tras la răspundere cu ușurință pentru această încălcare a unui drept fundamental atât de important.

Cultele prezente în Spania au dat dovadă de spirit civic și s-au supus în mare parte deciziilor politice îndemnându-și respectivii credincioși și adepți să stea acasă și să urmărească transmisiunile online a ceremoniilor religioase.

Cu toate acestea însă, neclaritatea dispoziției legale a făcut ca unele comunități religioase să săvârșească slujbe și întruniri religioase în prezența unui număr redus de participanți, care în unele cazuri au fost amendați.

La ora actuală, o seamă de juriști denunță în tribunale aceste decizii clasificându-le drept un abuz al organelor de poliție.

În final, putem spune că pandemia în Spania este departe de a fi încheiată și vedem cum regiuni ale acestui stat sunt zi de zi tot mai afectate de restricții. Trebuie observat în ce măsură acestea vor afecta viața religioasă a cetățenilor și a cultelor și dacă se vor repeta sau nu greșelile făcute în primul „val” al acestui virus devastator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Blog
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

3 days ago

Catalin Raiu #forb

While listening to her reading, I caught myself on an absurd thought: my Russian-speaking children had to hide in the shelter and entertain themselves by reading Russian-language poetry, because Vladimir Putin decided to destroy Russian-speaking Ukrainian cities in order “to protect the Russian-speaking population” in Ukraine.
canopyforum.org/2022/06/23/religious-arguments-and-political-goals-behind-the-russian-ukranian-war/
...

3 months ago

Catalin Raiu #forb

Războiul din Ucraina 🇺🇦 scoate la iveală modul duplicitar în care Rusia 🇷🇺 își justifică politica de agresiune militară cu ajutorul discursului teologic. România 🇷🇴 trebuie să rămână fidelă angajamentelor europene pe domeniul libertății religioase (printre care depolitizarea relației cu cultele religioase) și să contribuie proactiv la consolidarea democrației oriunde în lume, alături de SUA 🇺🇸 și UK 🇬🇧 ...

Comment on Facebook

Felicitari pentru discurs!

Cred că autocratul vladimir vladimirovici putin are vocația Bicetre-Kremlin, adică vocația secției de psihiatrie din Paris...Autocratul a stat suficient la Kremlin-Russia.

Palatul valorând un miliard de dolari aparținând autocratului vladimir vladimirovici putin este un mausoleu de lux,est o morgă de lux placată cu aur...Izolare și auto-izolare a autocratului putin care a devenit un robot sau artefax care nu are religie creștină...Religia autocratului este crima,genocidul...Terifiant...Duplicitatea acestuia cu iosif visarionovici stalin a creat religia războiului lingvistic, a războiului etnic, a războiului fratricid.

View more comments

3 months ago

Catalin Raiu #forb

De ce contează rezultatele privind afilierea religioasă? „Răspunsul e calibrat la nivel individual, subiectiv, de fiecare persoană în parte. Fiecare persoană e chemată să distingă apartenența ei. Nu există un instrument obiectiv exterior care să ghideze persoana către această apartenență. Adică nu există niciun fel de constrângere, nu se cere nicio dovadă, niciun document. Deci fiecare este liber să treacă ce consideră”, spune Cătălin Raiu.

www.libertatea.ro/stiri/carei-religii-apartineti-intrebarea-problema-de-la-recensamantul-populati...

„Cărei religii aparțineți?”, întrebarea-problemă de la recensământul populației. „Să pui ateu pentru că ai o problemă cu opulența preoților nu e o idee bună”
Mai mulți experți comentează problemele românilor privind intrebarea privind religia din chestionarul de recensamant.
...

Comment on Facebook

Load more

#NeverAgain #FoRB #FoRBRomania ...

Celebrating Queen’s Birthday 🇬🇧 ...

Warm wishes to the Jewish Community celebrating #RoshHashanah this weekend! May it be a year of peace and health! Shana Tova, Happy New Year! #FoRB #freedomofreligion #FoRBRomania ...

#FoRB #FoRBRomania #CatalinRaiu #religiousfreedom ...

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

Află ce e nou