Modernitatea politică

Back to Blog
Noe Nicusor Margan - Expert FoRB Romania
Posted by: Noe Margan Tags: , , , , , Comments: 0

Asistăm în ultima vreme la dezbaterea tot mai actuală despre modernitate și post-modernism în Europa. Părerea mea, a unei persoane neavizate dar preocupată de istorie, relații internaționale și geopolitică este, și o spun cu o mare tristețe, că modernitatea românească (sau epoca contemporană) nu a ajuns nici măcar acum la maturitate, comparativ cu cea occidentală, și asta datorită faptului că există o diferență majoră între paradigma de dezvoltare a României și a Estului european, comparativ cu Occidentul.

De fapt, Estul european nu se va putea compara niciodată cu Vestul. Cele două dimensiuni europene despărțite la un moment dat de „Cortina de Fier” au evoluții complet diferite și modernități chiar „paralele”, dacă imi este permisă exprimarea. Și asta pentru că Occidentul a dezvoltat un „pattern” imperialist, de cucerire și dominație (cu tot ceea ce presupune el în materie de economie, societate, valori și cultură). Argumentația e foarte complexă, dar voi incerca sa o explic pe scurt. Ea poate porni chiar de la divizarea Imperiului Roman, dar diferența de paradigmă e vizibilă începând cu secolele XV-XVI, atunci când entitățile occidentale își dispută supremația (mai ales maritimă), cucerind vaste teritorii și descoperind altele noi. Urmează Renașterea, Revoluția Industrială, etc. În acel timp istoric, teritoriile de astăzi ale României erau disputate deja de diverse forțe, unele care acționau dinspre vest, altele dinspre est. Multitudinea de forme de dominație pe care le-au experimentat teritoriile României au ținut pe loc modernitatea autohtonă. Și asta ne-a determinat să cultivăm „înapoierea”, cu tot ceea ce implică ea la nivel societal. Da, sfârșitul de secol XIX, cu dobândirea independenței și a unei anumite autonomii poate exprima începutul modernității românești.

Doar că ea nu a ajuns niciodată la apogeu, a rămas precum un tablou neterminat al unei epoci mărețe. Perioada de început de secol XX este într-adevăr una promițătoare pentru modernismul României, având ca exponent principal monarhia. Dar apoi vine cel de-al doilea Război mondial și comunismul. Chiar dacă modernizarea continuă și după 1945, ea este făcută într-un stil propriu și dezechilibrat. Istoria recentă a democrației „originale” a ultimilor 30 de ani ne confirmă cât de departe suntem de o contemporaneitate în stil occidental. Acolo se vorbește de ceva timp de post-modernism, în timp ce noi nu cred că am ajuns încă la modernitate în adevăratul sens al cuvântului.

Concluzionand, eu cred că nu vom ajunge niciodata la dimensiunea modernitatii „occidentale”, pentru că evoluția noastră, și a Estului în general, e una care se bazează pe alte premise, coordonate și perspective. Dar, daca ma intrebati pe mine, nici nu trebuie să ajungem acolo. Nu avem nevoie de asta ca să evoluăm ca societate, ca să ne dezvoltăm și să ne modernizăm. Noi ne putem urma propriul „pattern”, un drum al nostru, învățând câte ceva din istoria noastră și a celorlalți. Asta bineînțeles, presupune un mic efort, pe care nu știu câți dintre noi sunt dispuși să îl facă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Blog
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

7 months ago

Catalin Raiu #forb

Religious freedom is known as 🇺🇸America’s 'first freedom' because it grounds the dignity of the human person deeply in the constitutional system. The American creed says that every person possesses freedom and equality granted by God. Nothing protects democracy more than the commitment of each of us to the #ReligiousFreedom of all persons. Happy Independence Day! ...

Religious freedom is known as 🇺🇸America’s first freedom because it grounds the dignity of the human person deeply in the constitutional system. The American creed says that every person possesses freedom and equality granted by God. Nothing protects democracy more than the commitment of each of us to the #ReligiousFreedom of all persons. Happy Independence Day!

Comment on Facebook

UNITED STATES OF AMERICA SYMBOL OF 50-TH ANGELS-STARS CONSTELLATION...UNITED STATES OF AMERICA THE EMBASSY OF STARS BY NATO ANGELS AND NASA ANGELS www.youtube.com/watch?v=yqJJCVYvMNA

HAPPY ANNIVERSARY UNITED STATES OF AMERICA THE EMBASSY OF STARS BY NATO ANGELS AND NASA ANGELS www.youtube.com/watch?v=2hat5kLad0M

View more comments

7 months ago

Catalin Raiu #forb

While listening to her reading, I caught myself on an absurd thought: my Russian-speaking children had to hide in the shelter and entertain themselves by reading Russian-language poetry, because Vladimir Putin decided to destroy Russian-speaking Ukrainian cities in order “to protect the Russian-speaking population” in Ukraine.
canopyforum.org/2022/06/23/religious-arguments-and-political-goals-behind-the-russian-ukranian-war/
...

Comment on Facebook

Cred că este o singură variantă anume re-aderarea la NATO a Marii Britanii și declararea ca președinte al Rusiei a scriitorului Garry Kasparov. Călăul roșu vladimir vladimirovicz putin este Satan bionic și abionic...Un război nuclear incipient ar duce Planeta Albastră în epoca primitivă în mod ireversibil. Călăul roșu vladimir vladimirovicz putin are un diagnostic demn consecutiv de Kremlin și clinica de psihiatrie Bicetre-Kremlin din Paris-France,anume diagnosticul de schizofrenie paranoidă.

View more comments

10 months ago

Catalin Raiu #forb

Războiul din Ucraina 🇺🇦 scoate la iveală modul duplicitar în care Rusia 🇷🇺 își justifică politica de agresiune militară cu ajutorul discursului teologic. România 🇷🇴 trebuie să rămână fidelă angajamentelor europene pe domeniul libertății religioase (printre care depolitizarea relației cu cultele religioase) și să contribuie proactiv la consolidarea democrației oriunde în lume, alături de SUA 🇺🇸 și UK 🇬🇧 ...

Comment on Facebook

Felicitari pentru discurs!

Cred că autocratul vladimir vladimirovici putin are vocația Bicetre-Kremlin, adică vocația secției de psihiatrie din Paris...Autocratul a stat suficient la Kremlin-Russia.

Palatul valorând un miliard de dolari aparținând autocratului vladimir vladimirovici putin este un mausoleu de lux,est o morgă de lux placată cu aur...Izolare și auto-izolare a autocratului putin care a devenit un robot sau artefax care nu are religie creștină...Religia autocratului este crima,genocidul...Terifiant...Duplicitatea acestuia cu iosif visarionovici stalin a creat religia războiului lingvistic, a războiului etnic, a războiului fratricid.

View more comments

11 months ago

Catalin Raiu #forb

De ce contează rezultatele privind afilierea religioasă? „Răspunsul e calibrat la nivel individual, subiectiv, de fiecare persoană în parte. Fiecare persoană e chemată să distingă apartenența ei. Nu există un instrument obiectiv exterior care să ghideze persoana către această apartenență. Adică nu există niciun fel de constrângere, nu se cere nicio dovadă, niciun document. Deci fiecare este liber să treacă ce consideră”, spune Cătălin Raiu.

www.libertatea.ro/stiri/carei-religii-apartineti-intrebarea-problema-de-la-recensamantul-populati...

„Cărei religii aparțineți?”, întrebarea-problemă de la recensământul populației. „Să pui ateu pentru că ai o problemă cu opulența preoților nu e o idee bună”
Mai mulți experți comentează problemele românilor privind intrebarea privind religia din chestionarul de recensamant.
...

Comment on Facebook

Load more

#NeverAgain #FoRB #FoRBRomania ...

Celebrating Queen’s Birthday 🇬🇧 ...

Warm wishes to the Jewish Community celebrating #RoshHashanah this weekend! May it be a year of peace and health! Shana Tova, Happy New Year! #FoRB #freedomofreligion #FoRBRomania ...

#FoRB #FoRBRomania #CatalinRaiu #religiousfreedom ...

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

Află ce e nou