Cultele religioase din Catalonia şi noile restricţii anticovid-19

Back to Blog
Steagul Spaniei
Posted by: David Băltăreţu Comments: 0

 

Omenirea se confruntă de aproape un an de zile cu o boală care pe lângă faptul că ne pune în pericol sănătatea, ne îngrădește drepturile și libertățile.

Spania, țară profund afectată de virusul Covid-19 a decretat o serie de restricții care afectează toate sferele societății. Viața religioasă din această țară a Peninsulei Iberice a avut mult de suferit în așa numitul „prim val al pandemiei”, petrecut în primăvara acestui an.

Astăzi, Spania se confruntă cu o creștere semnificativă a cazurilor de îmbolnăviri, numită în presă „al doilea val al pandemiei”, însă abordarea autorităților este diferită decât cea din luna martie, întrucât acum, fiecare comunitate autonomă spaniolă are libertatea a lua decizii pentru a contrasta răspândirea virusului pe propriul teritoriu.

Reinstaurarea stării de alarmă de către Guvernul de la Madrid a fost decretată pe data de 25 octombrie 2020 pentru întreg teritoriul național și se va extinde pe o perioada de aproximativ 6 luni, până pe data de 9 mai 2021. Această stare excepțională, implică cadrul legal necesar pentru decretarea de noi restricții.

Catalonia, comunitatea autonomă cea mai bogată și totodată cea mai secularizată regiune a Spaniei, a decretat în ziua de 29 octombrie 2020 o serie de noi restricții ce afectează în mod direct și indirect, viața religioasă din acest teritoriu.

Articolul al 2-lea din Ordinul Departamentului Sănătății SLT/2700/2020, din 29 octombrie, prin care se prelungesc și se modifică măsurile în materie de sănătate publică pentru oprirea răspândirii virusului COVID-19 pe teritoriul Cataloniei, decretat de către Guvernul autonom catalan, implică următoarea restricție:

 1. Este interzisă intrarea și ieșirea persoanelor de pe teritoriul Cataloniei, cu excepția deplasărilor justificate, pentru următoarele motive:
 2. Asistența la centre sanitare și sociale
 3. Deplasarea la locul de muncă
 4. Deplasarea la centrele universitare și școlare
 5. Întoarcerea la locul de reședință
 6. Asistența de persoane vârstnice, minore, dependente și persoane cu handicap
 7. Deplasarea la entități financiare și de asigurări
 8. Deplasarea la instituții publice, tribunale și birouri notariale
 9. Deplasarea la centrele specifice pentru reînnoirea actelor personale, certificatelor sau documentelor personale
 10. Efectuarea de examene
 11. Forță majoră sau situație de necesitate
 12. Oricare altă activitate similară, acreditată în mod corespunzător

 

Pe lângă aceasta, pe durata acestei stări excepționale, între orele 06:00 din ziua de vineri până la orele 06:00 din ziua de luni, este interzisă ieșirea din municipiul de reședință, cu excepția motivelor enumerate anterior.

Excepție se va face în zilele de 31 octombrie și 1 noiembrie, când persoanele din municipiile ce aparțin aceleiași comarca[1], se pot deplasa la cimitire.

De această restricție sunt exceptate activitățile sportive realizate în aer liber între municipii limitrofe.

 

În ceea ce privește în mod direct săvârșirea ceremoniilor religioase, articolul al 7-lea al aceluiași Ordin ne spune:

Ceremoniile religioase și civile, inclusiv nunțile, serviciile religioase sau ceremoniile funebre, trebuie să-și limiteze asistența la 30% din capacitatea totală a lăcașului de cult.

 

Ne confruntăm așadar cu o nouă reducere a numărului de participanți la slujbele religioase, care până în acest moment era de 75% din capacitatea totală a lăcașului de cult.

În ziua de 7 noiembrie 2020, în Bazilica Sagrada Familia din Barcelona a avut loc beatificarea unui martir din timpul Războiului Civil spaniol (1936-1939), eveniment condus de către Cardinalul Juan Jose Omella, Arhiepiscopul de Barcelona. Această slujba a contat cu participarea a 600 de persoane, 30% din capacitatea totală a lăcașului de cult, respectându-se toate normele de siguranță impuse (distanța fizică, masca de protecție, igienizarea mâinilor, etc.).

Evenimentul a stârnit controverse și critici din partea autorităților catalane la adresa  Arhiepiscopiei de Barcelona. Astfel, pe data de 10 noiembrie, guvernul autonom catalan a introdus o nouă restricție: pe lângă participarea a maxim 30% din capacitatea totală a lăcașului de cult, numărul total al participanților nu trebuie sa depășească 100 de persoane.  În acest mod templele de mari dimensiuni se văd nevoite să se limiteze la și mai puțini credincioși prezenți la ceremoniile religioase.

 

O altă problemă legată de aceste noi restricții, este cea a minorităților religioase din Catalonia. Musulmani, creștini protestanți și neoprotestanți, iudei și creștini ortodocși sunt printre principalele culte minoritare cu o importantă prezență în această regiune a Spaniei.

Unitățile de cult al acestor confesiuni se întind pe sute de kilometrii pătrați. Un exemplu sunt cele 15 parohii ortodoxe române, care formează împreună Protoieria de Catalunya, subordonată de Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei. Jurisdicția acestor parohii se întinde pe o rază ce cuprinde mai multe municipii, întrucât o bună parte a credincioșilor care aparțin de această unitate bisericească nu locuiește în municipiul unde este situat lăcașul de cult. Astfel, ca urmare a ordinului care interzice părăsirea municipiului de reședință în intervalul: vineri, ora 06:00 – luni, ora 06:00, atât credincioșii creștini care participă la slujbele duminicale, cât și cei musulmani și evrei care au vinerea și respectiv sâmbăta drept zile de sărbătoare, recunoscute de către stat, nu pot participa la ceremoniile religioase specifice proprii confesiuni, decât dacă locuiesc în municipiul unde este localizat lăcașul de cult.

Așadar, este vorba despre o încălcare indirectă a libertății religioase a credincioșilor care nu locuiesc în municipiul unde este situat lăcașul de cult de care aparțin, întrucât printre motivațiile menționate de către autorități, nu se numără și dreptul fundamental al libertății de credință.

Vedem încă o dată cum guvernul, fie el național sau autonom, continuă să încalce un drept fundamental al omului, recunoscut de către Constituția Spaniolă din 1978 în articolul al 16-lea. Mai mult decât atât, comunitatea autonomă catalană este singura din Spania care beneficiază de o instituție specializată în relația stat-culte numită Direcția Generală a Cultelor Religioase (Dirrecció General d’Afers Religiosos), organism dependent de Departamentul de Justiție al Guvernului autonom catalan. Deci, ar trebui ca această instituție să se sesizeze de aceste încălcări subtile a libertății religioase a credincioșilor confesiunilor minoritare, mai ales că unul din punctele pe care se pune tot mai mult accentul în cadrul acestei organizații este promovarea pluralismului religios în regiunea catalană.

În încheiere, putem afirma că pandemia Covid-19 continuă din păcate să ne afecteze viața atât din punct de vedere sanitar cât și din punct de vedere social. Situația trebuie observată atent pentru a putea vedea atât evoluția epidemiologică cât și respectarea sau din nefericire, adeseori încălcarea, libertăților fundamentale ale omului, dobândite cu greu de-a lungul istoriei omenirii.

[1] delimitare teritorială catalană ce cuprinde mai multe municipii. Mai multe comarcas formează o provincie, entitate ce ar corespunde cu un județ.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Blog
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Video image

Comment on Facebook

#libertatereligioasa este un drept fundamental pentru toți: creștini, musulmani, evrei și toți ceilalți
forbromania.com/libertate-religioasa/biserica-nu-se-opune-vaccinarii/
...

2 weeks ago

Catalin Raiu #forb

#CatalinRaiu #FoRB #FoRBRomania #TudorMusat #B1TV #Live #libertatereligioasa #stat #culte #vaccinare #SarsCov2 ...

Comment on Facebook

Biserica, reprezentantii bisericii, ar trebui sa se distantese de aceasta propaganda a asa zisei vaccinari. Cum se vor uita in ochii rudelor care i-au pierdut pe cei dragi in urma "vaccinarii"? Nu vor avea constiinta incarcata c-au trimis la moarte persoane care i-au crezut ca "vaccinul este sigur"? Cum poti sugera, promova, un vaccin despre ale carui consecinte nu le cunosti? Mai mult, atunci cand stii ca au fost inregistrate deja decese. Personal am avut un caz de acest fel in familie. In afara acestui aspect, multe persoane au probleme de sanatate care nu le permit sa fie vaccinate. Pentru acest motiv inseamna ca trebuir puse la "zid" sau incalcate, ingradite, drepturile lor constitutionale? La fel si-n cazul celor care nu doresc sa fie vaccinati, nu doresc sa faca parte din acest experiment, sa fie cobai. Nu-i pasa nimanui despre aceste aspecte? Cel mai firesc era ca reprezentantii bisericii sa se abtina in aceasta campanie, inclusiv cei care s-au vaccinat.

In pastorale recomandări tehnice despre asamblarea și mentenanța Turnului Eiffel ați găsit?Domnule, ce treabă au pastoralele cy vaccinarea? Amestecați domeniile.Lăsați preoții să-si facă treaba pe care o cunosc si medicii să facă câte campanii vor.Sunteți om inteligent. Nu vă bateți joc de propria intuiție.Ce treabă au preoții cu vaccinarea? Ce expertiză și ce competență in domeniul acesta?Niciuna.

View more comments

2 weeks ago

Catalin Raiu #forb

#CatalinRaiu #FoRB #FoRBRomania #SambataMare #InviereaDomnului #LuminaSfanta #RealitateaPlus #LaurentiuBotin #libertatereligioasa #stat #culte ...

Load more

Parteneri FoRB România

Asociatia Scolilor Particulare