Franța: limitarea accesului in lăcașurile de cult

Back to Blog
FoRB - Franta, limitarea accesului in lacasaurile de cult - Ana Petrache
Posted by: Ana Petrache Tags: , , , , , , , Comments: 0

Pe 26 noiembrie, primul minstru francez a anunțat  noi restricții pentru cultele religioase, potrivit deciziei, slujbele relligioase pot  fi permise doar pentru un număr maxim de 30 de persoane, indiferent de suprafața lăcașului de cult. Arhiepiscopul Parisului Mgr. Michel Aupetit a spus că decizia manifestă un „real dispreț pentru chestiunea religioasă” și credincioși și a  îndemnat preoții să nu se transforme în contabili al numărului de credincioși, ținând slujbele potrivit restricților precedente acestei decizii.

Consiliul Permanent al Episcopilor din Franța a considerat această măsură lipsită de respect, absurdă și irealizabilă și a atacat decizia la Consiliul de stat, cea mai înaltă instuție juridic administativă din Franța care aprobă toate proiectele de legi.

Pe 2 decembrie, Consiliul de Stat a dat dreptate Bisericii Catolice estimând ca non-necesară, disproporționată și discriminatorie această decizie. Potrivit instituției, interdicția absolută și generală a oricărei ceremonii religioase pentru mai mult de 30 de persoane nu se poate justifica în baza unor riscuri care ar putea decurge din această ceremonie. Judecătorii au observat că nicio altă activitate publică din această perioadă nu a fost supusă unei decizii care să nu ia în calcul suprafața localurilor. Plafonul de 30 de persoane este disproporționat în raport cu obiectivul de prezervare a sanătății publice și Guvernul  a adus o atingere gravă și în mod manifest ilegală a libertății fundamentale care este libertatea de cult.

De asemnea, Consiliul de Stat a afirmat că alte instituții care primesc public decât lăcașurile de cult ramân închise ( teatre, cinema, etc) pentru că activitățile exersate de ele nu sunt de aceași natură și libertățile fundamentale care sunt în joc nu sunt de același tip. Prin urmare, Consiliul de Stat a transformat restricția de 30 de pesoane într-o limitare la 30 la sută din capacitatea totală a lăcașului de cult.

Surse :

Limite de 30 personnes dans les établissements de culte – Décision en référé du 29 novembre

L’Église de France saisit le Conseil d’État contre la limitation des messes à 30 personnes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Blog
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

1 month ago

Catalin Raiu #forb

Războiul din Ucraina 🇺🇦 scoate la iveală modul duplicitar în care Rusia 🇷🇺 își justifică politica de agresiune militară cu ajutorul discursului teologic. România 🇷🇴 trebuie să rămână fidelă angajamentelor europene pe domeniul libertății religioase (printre care depolitizarea relației cu cultele religioase) și să contribuie proactiv la consolidarea democrației oriunde în lume, alături de SUA 🇺🇸 și UK 🇬🇧 ...

Comment on Facebook

Felicitari pentru discurs!

Cred că autocratul vladimir vladimirovici putin are vocația Bicetre-Kremlin, adică vocația secției de psihiatrie din Paris...Autocratul a stat suficient la Kremlin-Russia.

Palatul valorând un miliard de dolari aparținând autocratului vladimir vladimirovici putin este un mausoleu de lux,est o morgă de lux placată cu aur...Izolare și auto-izolare a autocratului putin care a devenit un robot sau artefax care nu are religie creștină...Religia autocratului este crima,genocidul...Terifiant...Duplicitatea acestuia cu iosif visarionovici stalin a creat religia războiului lingvistic, a războiului etnic, a războiului fratricid.

View more comments

2 months ago

Catalin Raiu #forb

De ce contează rezultatele privind afilierea religioasă? „Răspunsul e calibrat la nivel individual, subiectiv, de fiecare persoană în parte. Fiecare persoană e chemată să distingă apartenența ei. Nu există un instrument obiectiv exterior care să ghideze persoana către această apartenență. Adică nu există niciun fel de constrângere, nu se cere nicio dovadă, niciun document. Deci fiecare este liber să treacă ce consideră”, spune Cătălin Raiu.

www.libertatea.ro/stiri/carei-religii-apartineti-intrebarea-problema-de-la-recensamantul-populati...

„Cărei religii aparțineți?”, întrebarea-problemă de la recensământul populației. „Să pui ateu pentru că ai o problemă cu opulența preoților nu e o idee bună”
Mai mulți experți comentează problemele românilor privind intrebarea privind religia din chestionarul de recensamant.
...

Comment on Facebook

3 months ago

Catalin Raiu #forb

Live la emisiunea "Universul Credintei" TVR 1, moderata de Victor Dochia:
"Libertatea religioasă în contextul războiului din Ucraina"

#CatalinRaiu #FoRB #FoRBRomania #libertatereligioasa #stat #culte #Romania #Ucraina #solidaritate #ajutorumanitar #TVR #VictorDochia #UniversulCredintei
...

Load more

#NeverAgain #FoRB #FoRBRomania ...

Celebrating Queen’s Birthday 🇬🇧 ...

Warm wishes to the Jewish Community celebrating #RoshHashanah this weekend! May it be a year of peace and health! Shana Tova, Happy New Year! #FoRB #freedomofreligion #FoRBRomania ...

#FoRB #FoRBRomania #CatalinRaiu #religiousfreedom ...

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

Află ce e nou